søndag 1. juli 2012

Hatet av mange, men fortjener litt mer oppmerksomhet!

 BRENNESLE urtica dioica
Slekt: Neslefamilien
Levetid: Flerårig
Utseende:  Kantete stengler og blader som er dekket med brennende hår. Bladene er fjærnervede, og takkete. Fargen på planten er grønn, og blomstene har en litt lysere grønnfarge.
Høyde: 50-150cm
Deler av planten som brukes: Blad, stilk, rot. (hele planten :))
Høsting: I sommermånedene kan man høste av selve planten, mens roten graves opp om høsten. Man skal høste på formiddagen etter at duggen har fordampet, og helst før kl 12. Det er også best å høste når det er sol ute. Plukk ikke planter langs trafikkerte veier eller dyrket mark der de bruker kunstgjødsel og sprøytemidler!
Merknad: Brenner du deg på brennesle kan du bruke saften fra planten som motgift

Medisinske egenskaper: Blodstillende/blodrensende
                                       Blodsukkersenkende
                                       Vanndrivende/urindrivende
                                       Sammentrekkende
                                       Betennelseshemmende
                                       Melkefremmende hos ammende
                                       Mykgjørende på huden
                                       Utrensende
                                       Styrkende
                                       Fordøyelsestyrkende

Bruksområder: Saft fra plantedelene ble drukket som et styrkende middel om våren, men i våre dager brukes den mest på grunn av den utrensende effekten den har på kroppen. Stoffer i planten hjelper kroppen med å fjerne slaggstoffer ved å sende de ut i blodet slik at det renses ut i urinproduksjonen. Teer og uttrekk kan brukes både innvortes og utvortes. Ammende kan drikke te av brennesle for å øke melkeproduksjonen, mens kaldt uttrekk kan brukes ved å smøres på hudkløe, eksemer, utslett og insektsstikk. Har man problemer med kraftig menstruasjon som kan gi jernmangel, kan man drikke uttrekk av brennesle i små slurker med jevne mellomrom utover dagen.

Invortes bruk: Den beste måten å utnytte plantens medisinske egenskaper på er å drikke ren plantesaft. 1-2 glass i løpet av morgen og formiddag. Dette er både bra for fordøyelsen, og det er rensende for kroppen. Teer og uttrekk bruker man også, men da er doseringen som regel 3-4 kopper daglig hvis man vil utnytte den medisinske virkningen.
Utvortes bruk: Man kan lage salve av bladene som smøres på eksem og utslett. Kompresser brukes også, og da dypper man dette i plantesaft og legger det på det vonde området. Planten er mykgjørende på huden, og er også god å bruke på hudproblemer generelt, og spesielt kviser. Ved å dyppe en gasbit i plantesaften, surre den på en tampong og forsiktig føre den inn i nesen vil man kunne stoppe neseblod.
Annet: Forsøk med diabetespasienter har vist at brennesle (urtica dioica) senker blodsukkernivået, men den skal ikke brukes som en erstatning for insulintilskudd. Brennesle kan også brukes som plantenæring/gjødsel.

Slik ser en ung plante ut...
Her ser man en voksen plante med blomster...

Noen oppskrifter:

Brenneslesaft
1 stor bunt brennesle
litt vann

Slik gjør du: Kjør alle ingrediensene i en blender til alt er blitt en jevn masse. Drikkes i løpet av morgen og formiddag, eller man kan bruke det som kosttilskudd og ta 1-2 ss hver morgen.

Brenneslesuppe
2 ss smør
3 ss hvetemel
1,5 dl vann
2 dl brenneslekraft fra avkok
2 terninger grønnsaksbuljong
4 dl forvellede, finhakkede brennesler
1/2 ts salt
2 kryddermål nymalt sort pepper
1/2 finrevet muskatnøtt
1 ss tørr Sherry
2 ts finklippet gressløk

Slik gjør du: Smelt smøret i en kjelet. Når det er smeltet rører du inn melet.. Spe med vann og brenneslekraft. Legg buljongterningene i og la de løse se opp. Legg brenneslene i, og la alt koke på svak varme i ca 10 min. Krydre og smak til suppen. Ha finklippet gressløk over til slutt.
Serveres gjerne med ostegratinerte smørbrød til :)

Plantenæring
1 plastbøtte eller balje

eventuelt en tappekran til å feste i nederste delen på bøtta

1-2 mursteiner e.l

Slik gjør du: Lag hull til tappekranen og fest den godt. Fyll bunnen av bøtta med brennesleplanter før du legger på murstein slik at det holder seg nede. Fyll så bøtta med vann. La blandingen stå i sol i 2 uker eller i skyet/regn i 4 uker. Når det har stått lenge nok tar du ut mursteinene og blander alt godt med f.eks en stavmikser.

Blandingsforholdet på ferdig gjødselvann er 1 del brenneslevann til 8 deler vann.

Kilder: Damms Store Bok Om Medisinske Urter,
             Andrew Chevallier
             Frisk Av Urter, George D. Pamplona-Roger
             Medisinplanter i Norge, Rolv Hjelmstad
             Hausmittel Und Heilkräuter Aus Klöstern,
             Christiane Holler
             ...og mamma :)

Solstrålen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar